I dag er Norge mest kjent for spydkastere og løpere. Norge har hatt mange gode friidrettsutøvere gjennom årene, og har vunnet medaljer innen langdistanseløp og maraton, særlig på kvinnesiden. På åttitallet tok Norge mange gullmedaljer på 10 000 meter og i maraton, men etter den tid har vi ikke norske langdistanseløpere hevdet seg like mye i toppen. Det kan skyldes at det er vanskelig å trene på løping i Norge, ettersom vintrene er lange, og treningsmulighetene er redusert.

Historiske friidrettsprestasjoner


0589I langdistanseløp er det norske kvinner som har stått for de største prestasjonene. Mange vil framheve både
Grete Waitz og Ingrid Kristiansen som store norske friidrettsstjerner. De inspirerer fortsatt unge utøvere.

På herresiden har vi et OL-gull på 800-meter. Mange regner Vebjørn Rodals OL-gull i Atlanta som Norges beste enkeltprestasjon innen sommer-OL. Han er fortsatt den eneste nordmannen som har vunnet OL-gull på denne distansen, og rekorden hans ble stående helt fram til London- OL. Vebjørn Rodal løste treningsproblemene om vinteren med å trene i en tunnel i demningen på et vannkraftverk. Dermed kunne han trene innendørs selv om det var snø og kaldt ute.

Norske Hanne Haugland gjorde det godt innen høydehopp og lengde, og Norge har også tatt medaljer i spydkast for kvinner.

Dagens utøvere

Dagens norske friidrettsutøvere har ligget litt under verdenstoppen når det gjelder resultater. Hekkeløperen Christina Vukicevic og løperne Ezinne Okparaebo og Jaysuma Saidy Ndure har noen gode plasseringer internasjonalt. De deltar i sprintdistansene 100 meter og 200 meter.

Norges mest kjente friidrettsstjerne for tiden er Andreas Thorkildsen. Han har vunnet flere gullmedaljer i spyd, både EM, VM og OL. Han har blitt en stor stjerne også internasjonalt, og med sin beskjedne væremåte, har han også blitt et forbilde for mange unge idrettsutøvere.

Ellers har Norge med utøvere i mange friidrettsgreiner både under OL og VM, selv om de ikke hevder seg helt i toppen ennå.

Flere nordmenn har deltatt i sjukamp og tikamp. De mangler de store topp-plasseringene, men de kommer kanskje med tiden. Sjukamp og tikamp regnes av mange som de aller tøffeste friidrettsgreinene, sammen med 10 000 meter og maraton. I sjukamp og tikamp på man ikke bare være flink innen en enkeltidrett, man må kunne gjøre det bra i mange idretter. Sjukamp og tikamp omfatter både løpsøvelser, hopp og kast, altså alle de tre hovedgreinene i friidrett.

Friidrett er svært populært blant barn og unge i Norge, så det kommer helt sikkert nye stjerner til. Norske utøvere tar medaljer både for juniorer og i veteranklassen. Friidrett handler for mange om trening og moro. Noen få tar skrittet og blir internasjonalt gode, men et problem for sporten er også at mange slutter å trene når de kommer i tenårene. De beste talentene fortsetter kanskje, men det er noen ganger vanskelig å motivere unge stjerner til å satse. Det er så mye annet de også gjerne vil gjøre, og da velger de ofte bort idretten. Norge har ennå en vei å gå for å oppmuntre unge stjerner til å satse og utvikle seg videre.