VM i friidrett arrangeres av IAAF (Det internasjonale friidrettsforbundet). Etter OL og VM i fotball, er dette verdens største idrettsarrangement, Tidligere ble VM arrangert bare hvert fjerde år, men fra 1991 ble det endret til annethvert år. De årene det ikke er utendørs-VM, arrangeres det innendørs-VM.

Historie

0417VM i friidrett ble første gang arrangert i Helsingfors i 1983. Programmet for menn er det samme i dag som den gangen, mens kvinnenes program har blitt utvidet gjennom årene. I 1983 var det bare 17 øvelser for kvinner, mens det i dag er 23 kvinneøvelser. Kvinneøvelsene som har kommet til i senere år er 10 000 meter og 10 km kappgang. Begge kom på programmet i 1987. 10 000 meter erstattet den tidligere 3000 meteren.

I 1991 kom 5000 meter på programmet, i 1993 kom tresteg for kvinner, og i 1999 kom både 20 km kappgang, stavsprang og sleggekast for kvinner på programmet. 20 km kappgang erstattet den tidligere 10 km. I 2005 kom 3000 meter hinder med på kvinneprogrammet. Etter den tid har det ikke kommet til noen nye øvelser.

Arrangement

Norge har ennå ikke arrangert VM i friidrett, men det er mange friidrettsstevner i Norge også. VM har vært arrangert i mange land, og deltakerne kommer fra hele verden. Under VM i friidrett kåres vinnere i alle friidrettsgrenene. Slik er det ikke alltid på andre arrangementer, der en eller flere øvelser kan være fjernet fra programmet.

Friidretts-VM er en stor publikumssport, som ofte trekker fulle tribuner uansett hvor arrangementet holdes. Mange land spesialiserer seg på enkelte øvelser, mens noen land har med deltakere i mange grener. Friidrett er også en stor TV-sport, og VM og OL er selvsagt de store høydepunktene for alle som liker sporten.

Norges VM-historie

Norge har tatt ganske mange VM-medaljer gjennom årene. Norge hadde tidligere svært gode langdistanseløpere som tok gull i store arrangement. Norge har også gjort det godt spesielt innen spydkast, der vi har medaljer både på kvinnesiden og herresiden. Norge er mest kjent som en vintersportsnasjon, men mange driver selvsagt også med sommeridrett.

Norske utøvere har deltatt i de fleste grenene innen friidrett, selv om vi ikke har kommet til VM i alle øvelsene. For å komme til VM må man være kvalifisert gjennom å klare et uttakskrav. Dette gjøres for å sikre at bare de aller beste kommer til VM. Utøverne må klare uttakskravene innen en viss tidsfrist, og de må klare kravene på et offisielt stevne, der målingene og tidtakingene er godkjent etter internasjonal standard.

Sats penger på friidrett


VM og andre friidrettsarrangement gir mange muligheter for veddemål. Ettersom friidrett omfatter så mange grener, kan man satse penger på både utøverne i hver enkelt gren. De fleste utøverne innen friidrett er enkeltutøvere, men man kan selvsagt også satse penger på stafettlag. Hvis man er usikker på hvem man bør satse på, finnes det ekspertuttalelser og odds på nettet som hjelper til å peke ut favorittene. Med veddemål på nettet, kan også en vanlig tilskuer vinne en liten premie under VM.